Claus per prevenir la fragilitat en persones grans

La fragilitat de les persones grans és reversibles. Aquesta Guia en dona les claus.

El Grup de recerca en sarcopènia, fragilitat i dependència, un equip multidisciplinari que lidera Mateu Serra, és l'autor d'aquesta guia. S'ha publicat en català i en castellà, amb l'objectiu de contribuir a prevenir la fragilitat en les persones de 65 anys o més per tal que puguin dur una vida autònoma el màxim temps possible.

Un problema cada cop més freqüent. El concepte de fragilitat aes refereix a les persones grans, sobretot a partir dels 75 anys d'edat, que manifesten una pèrdua progressiva de pes, de força i resistència físiques, memòria...

La fragilitat es pot revertir aplicant un seguit de recomanacions que han mostrat la seva efectivitat científicament i que fan referència al control de les malalties cròniques, l'ús adequat dels medicaments, l'exercici físic, l'alimentació i la interacció social.

Un semàfor de fragilitat. La guia proposa un qüestionari per avaluar l'estat de fragilitat de la persona en una escala de 4 estats: robust - prefràgil - fràgil -depenent. La idea és seguir les recomanacions de la Guia per evitar la progressió cap a la dependència i, en la mesura del possible, revertir els estats de fragilitat cap a la robustesa.

Accessible per a tothom. La guia està il·lustrada i els textos són clars i senzills per facilitar-ne la comprensió. Està disponible en format paper i, també, electrònic, de manera que sigui accessible per al major nombre possible de persones, ja siguin professionals de la salut o persones ancianes.

Projecte estratègic i de ciutat. La guia per prevenir la fragilitat en les persones grans s'emmarca en el projecte Ciutat Cuidadora, que lidera l'Ajuntament de Mataró i que compta amb finançament europeu dintre del PECT de Mataró-Maresme: ecosistema d'innovació per a les ciutats cuidadores.

Guia per prevenir la fragilitat - CAT (PDF 3,54 Mb)

Guía para prevenir la fragilidad - ESP (PDF 3,55 Mb)

Portada de la Guia per prevenir la fragilitat
Portada de la Guia per prevenir la fragilitat

Vols compartir aquesta notícia?